Wednesday, April 16, 2014

Passive Income

Passive Income tu apa dia?

okei arini nak share sikit tentang Income 

basically ada 2 jenis income iaitu Active Income & Passive Income: 


  • Active Income - diperolehi apabila kita selesai melakukan tugas. contohnya seperti upah, komisyen, gaji. etc
 kalau tak buat tugas/kerja berkenaan, maka takde lah income
  •  Passive Income -Pendapatan pasif ni adalah sumber pendapatan yang tidak perlu kerja untuk mendapatkannya. 
Macam pelik kan?

 sebenarnya tak pelik pun..paling simple income pasif ni adalah PENCEN

:)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
 
taken from Puan Ainon

Dari ABS: Apa itu 'passive income'?

Pendapatan pasif adalah duit yang masuk ke dalam akun bank kita dalam keadaan kita tidak melakukan apa-apa kerja.

+ Duit pencen bulanan bekas kakitangan kerajaan adalah sejenis pendapatan pasif.

+ Duit dividen daripada pelaburan ASN, LUTH dll adalah juga pendapatan pasif.

+ Elaun-elaun bulanan yang dibayar oleh syarikat-syarikat yang kita dirikan dan maj
ukan adalah juga pendapatan pasif.

+ Dividen dari saham-saham syarikat yang kita miliki adalah juga pendapatan pasif.


Sebagai orang bisnes, kita perlu sejak awal-awal membuka bisnes sudah mempunyai rancangan konkrit bagaimana kita hendak menikmati pendapatan pasif yang banyak apabila kita sudah tua.

Kita bukan semakin muda. Kita tidak mempunyai kudrat untuk terus bekerja dan berniaga.

Apabila tua, kos sara hidup kita semakin tinggi. Kos perubatan sangat tinggi. Kos keselesaan hidup untuk orang tua juga sangat tinggi.

Izinkan saya menggunakan diri saya sebagai contoh... Saya sudah tua. Saya cepat penat. Sebagai Chairman di PTS Media Group Sdn Bhd yang saya dirikan dan majukan sejak 14 tahun yang lalu, saya sekarang menerima pendapatan pasif dalam bentuk elaun bulanan sebanyak RM3k. Saya juga menerima dividen tahunan. Saya tidak melakukan apa-apa kerja lagi di syarikat penerbitan itu, namun elaun bulanan saya tetap masuk.

                            xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Puan Ainon mengambil masa 14 tahun untuk mendapat passive income sekarang. Kebanyakan orang yang bekerja merasai passive income ketika pencen sekitar umur 50 tahun ke atas maximum 60 tahun.



Sebenarnya, lagi cepat kita boleh memupuk aliran passive income adalah lebih baik. Dengan adanya kemudahan teknologi Internet di zaman sekarang, membuka lebih banyak ruang & peluang untuk orang biasa merasai passive income lebih cepat.

Orang yang expert dalam passive income ini adalah Robert Kiyosaki. Beliau mencadangkan 4 idea untuk menjana Passive Income iaitu :

1. Membeli Rumah & Hartanah untuk disewakan boleh menjana aliran pendapatan pasif 

2. Royalty dari menulis buku

3.Internet Related based Business merupakan sumber passive income paling best

4. Invest dalam Stock & Mutual Funds - yang ni perlukan kemahiran untuk bermain di stock exchange.

Alhamdullilah, saya mempunyai peluang menjana passive income sebanyak RM20K sebulan melalui platfrom franchise LivYoung. :) Me fall dalam kategori ke 3 iaitu internet related based business.

Here is the opportunity to leverage both..platform yang diberi oleh LivYoung & dengan kecangihan Information Age di zaman ni. 


We do it once & for all...itu lah Passive Income

:D

Start thinking of your passive income NOW & earn it A.S.A.P



Cik Juju
017-9330139
julaina.baistaman@gmail.com

Tuesday, April 15, 2014

Styles of roti titab

hari ni kak muhaniza zainal ajak g breakfast kat Kopitiam Kita

hasil tengok post cik farah qorash kat FB & blog, memang kenak kitaorang nih :p

well...itu lah passion kami 

FoodLover 

setibanya kat Kopitiam Kita...menu wajib mestilah Roti Titab


ni la rupa roti titab .
Ada telur separuh masak kat tengah-tengah roti & kaya di semua buju roti

Me style bila makan roti titab ni, kaya tu semua ku letak kat pinggan, sapu sikit jer kat roti...
makan roti sampai abis...telur tu last skali

farah qorash style roti titab & kaya jer...telur tu dia bagi orang lain..hahaha

kak jaa punya style makan roti titab memang paling class


haaa...ada bran??

kak jaa letak pepper & kicap kat tengah-tengah telur tu...nampak pelik tapi sedapppppp

apa pun style roti titab, yang pasti roti titab memang sedap & famous di Kopitiam Kita

Kepada yang tak pernah lagi try Roti Titab, boleh la cuba .. then share your very own style of Roti Titab

actually ada macam-macam lagi makanan ada kat sini, contoh nasi air dingin, nasi MH370, nasi dagang...etc

ni alamatnya

Kopitiam Kita
4357-A Taman Desa Jaya
Jalan Pengkalan Chepa
15400 Kota Bharu
Kelantan


gambar cilok dari cik farahqorash.com

nanti next time nak try roti telur dia plak..nampak sedap :)

 

Thursday, April 10, 2014

Self reward


ahad aritu, lepas lepak & lunch tea madu pokmat, cik farah nak g kat jaafar rawas beli air zam-zam..

kebetulan cik farah nak anta juju balik umah, so ai pun ter'follow' lah cik farah ke sana

sambil tunggu staff kat ja'afar rawas tu amik air zam-zam, ai melilau kat sekeliling tengok buku-buku..

sekali ternampak buku yang dicari-cari

Jurnal Inspirasi Diri oleh Prof Dr Muhaya..

tu pun tinggal 2 buah jer..apa lagi..rembat terus!!~


ekceli dah lama cari, tapi mostly out of stock jurnal inspirasi diri ni..basically macam mana kita nak UBAH atau Transform diri kita menjadi lebih baik dalam tempoh 40 hari

:)

menarik kan

sebuah buku lagi Celik Mata, Reset Minda juga buku ditulis oleh Prof Dr Muhaya..

serious memang suka Prof Dr Muhaya..lagi-lagi lepas tengok beliau muncul kat TV3

program MH370 aritu

antara kata-kata Prof Muhaya yang memang ai diingat

orang buat baik, kita balas jahat = kejam
 orang buat baik, kita balas baik =lumrah
orang buat jahat, kita balas jahat = dendam
orang buat jahat, kita balas baik = sunnah

bila tengok cara Prof cakap...wahhh lembutnya...bestnyaaaaaa

i loikeeeeee :)

buku-buku ni dikira sebagai self reward jugak...dah lama tak shopping baju, sume...

kita TUKAR, kita beli buku..tambah ilmu pengetahuan lagi banyak..insya allah


Tuesday, April 8, 2014

Akhirnya kami bersatu

 bukan senang kami nak berkumpul, sorang di kuantan, sorang busy handle staff, sorang busy dengan students,
akhirnya, bersatu kami di kedai pokmat :p

menikmati tea tarik madu..yummyyyy!!~


sup keting ... ikan dah abessss sebab lambat..

next time kene gi lagik *alasan untuk pergi lagi



akhirnya kami bersatu di kedai tea madu pokmat, PCB

paling best mama pun join skali..sembang-sembang rupanya mama kenal ngan mama cik farah qorash...

haiiii keciknya dunia ni  :D

anak-anak dah jadi bff siang malam ..tak tahu pun yang mak sama mak kenal jugak..

tup-tup kat pokmat jugak berjumpa & tahu segala...haha

rupanya mama terserempak dengan farah & family masa baru balik dari umrah aritu.. siap save no mama lagi

kelakar tullll~

semoga persahabatan & perkenalan ini berkekalan sampai syurga..amin

best sebab mama pun join sama-sama.. dah jadi geng..hehe

we have fun together, walaupun masing-masing busy dengan tugas harian

cayang semua

finally, kata duta tea madu pokmat kan...slalu 3 orang tea madu 9 gelas

this time 12 gelassss.... :p

nanti nak gi lagi..update entry ni pom terliur daaaa !!

huhu

*_*

Monday, April 7, 2014

#ProjekDuitRaya

tetiba nak cita pasal raya..overrrrrr :)

actually bukan over, but Just In Time ..

Sekarang = April, 
next = May
June --> Ramadhan
Julai = Syawal aka Raya

so, it just in time untuk discuss tentang persiapan puasa & raya

#ProjekDuitRaya

Bulan puasa adalah bulan yang rezeki murah, ramai sangat yang amik peluang untuk buat duit tambahan jual kuih raya, biskut raya, baju raya, songkok raya..dan semua-semua yang berkaitan dengan raya :D


kenapa kene start buat duit raya sekarang?

time raya lah semua orang nak cantik, menarik....da bomb gituuuu

&

time raya lah time paling banyak duit diperlukan, kalau bukan untuk kita..tapi kepada insan-insan dalam hidup kita anak-anak & Mak Ayah kita

bukan nak suruh bermewah-mewah, tapi untuk memberi pilihan kepada kita untuk menggembirakan hati insan tersayang & memberi balik kepada masyarakat

common sangat dah kan nak beli baju raya, kasut raya, handbeg raya..etc

why not kita tambah satu azam baru untuk RAYA 2014 ni?

azam Ramadhan & Syawal 2014 untuk tambah zakat  & sedekah lebih dari tahun-tahun sudah

pahala confirm berganda-ganda punya 
sama-sama kita balance antara duniawi & ukhrawi

:D

dengan 3 bulan masa yang ada, kita sama-sama ambil peluang untuk persiapkan diri & keluarga kita.

juju boleh share teknik & cara untuk jana DuitRaya bermodalkan RM300 SAHAJA 


FOLLOW 3 steps

potensi pendapatan yang kita bakal dapat



if follow betul-betul system ni..

TOTAL = RM 8850

       modal kita?? Hanya RM299 jerrrrrr

Kelebihan #ProjectDuitRaya adalah :

* Very Minimal Risk
*No Experience Required
*NO inventory/stock
*Bisnes santai-santai >> sesuai untuk orang yang super duper BUSY
*Offline & Online guidance diberikan
*tak perlu modal besar
*ROI tinggi

 * 90 days Moneyback guarantee


saya committed sama-sama bergerak untuk #projekduitraya2014 ni..
IF kita dah buat SEMUA steps yang diberi & masih tidak mendapat apa-apa faedah atau bonus sepanjang tempoh projek ini berjalan, saya akan kembalikan wang modal RM300 tuan/cikpuan


90days moneyback guarantee #projekduitraya bermdalkan rm300 dan potensi pendapatan near RM8k++

berminat untuk tahu lebih lanjut,

CikJuju  
017-9330139
julain.baistaman@gmail.com



Friday, April 4, 2014

Pembersih Wajah dari dapur

Tiap-tiap, paling kurang 2x sehari MESTI kita akan bersihkan wajah muka..macam juju memang guna pembersih wajah dari LivYoung


memang besttttt...rasa fresh & bersih sesangat wajah muka

cuma kadang-kadang, juju guna jugak pembersih wajah dari dapur..variasikan diri...hehehe
 
harini juju nak share 5 pembersih wajah dari dapur rumah..sekali sekala kita kita ubah selera sikit

all we need only 15 minutes jer ..Simple bangatttt

Beauty Tips
Gunakan pergerakan membulat pada bahagian muka & gerakan ke atas pada kawasan leher

1. 1 gelas fresh milk, celup kapas & gosokkan kat muka perlahan-lahan. Biarkan selama 15 minit kemudian bilas dengan air sejuk.
 


2. Gunakan hirisan timun & gosokkan ke muka
 


3. Potong 2 tomato masak & sapukan ke wajah muka



4. Limau nipis yang dah diperah airnya..selalu kita buang jer kan?

haa...kali ni kita jangan buang...kita boleh buat sebagai pembersih wajah 


**Amaran : boleh buat 3-4 hari sekali jer

5. Gosok wajah dengan ice cube


simple kan? pembersih wajah dari dapur ni..simple & mudah ... nak buat tiap-tiap hari pun boleh

cuma kene selalu g pasar laaa :p

untuk dapatkan yang fresh..kalau tak ... tak best jugak

selamat mencuba

:D


Wednesday, April 2, 2014

Karnival Keusahawanan LivYoung dalam Harian Metro


ingat lagi last entry bakal bersiaran dari JEfi ?

harini nak share tentang trip juju & tim ke JEfi sabtu lepas masuk dalam Harian Metro

seperti yang dijanjikan, Karnival Keusahawanan ni ada liputan media massa

seriousssss terujaaaaa babe !!~


paling awesome 8 buah bas memenuhi JEfi pada hari kejadian...penuh dewan !!~

even management JEfi sendiri tak sangka sebanyak tuuuuu.. mereka ingatkan 6 buah bas jer

see...dalam masa yang singkat, LivYoung anak syarikat JEfi mula berkembang cepat

bukan dari Malaysia jer, 1 bas penuh dari Singapura juga datang memeriahkan Karnival Keusahawanan LivYoung ni


sebagai salah seorang ahli LivYoung, memang saya rasa bangga & teruja..platform untuk kembangkan bisnes ke luar negara sudah tersedia

:D

dalam Malaysia sendiri pun tak ramai yang tahu pasal peluang bisnes LivYoung, memang market fresh sangat-sangat..semetelah dengan peluang ke international pun ada..pendek kata, tinggal Nak atau Tak Nak jer lagi


 7 bas dah bersusun cantik di depan bangunan RM200juta cash, tinggal bas kitaorang jer yang baru nak sampai

sebahagian dari usahawan LivYoung

lepas snap ramai-ramai, semua dah larikkk masuk dalam sebab panas, hanya kami yang semangat berposing jer sanggup tahan panas :p

lunch buffet juga disediakan, food superb sedap..ada kambing lagi...memang marbelessss

tapi takde pic, sebab dah kelaparan, so ngappp jerlah

 kandungan dalam goodie bag yang bernilai RM100 .. memang besttt

my new team from Tanah Merah :) alhamdullilah 

coming back from JEfi, another new team member dari kuala krai pula..syukur

we going to rawkkkkkk LivYoung through online & offline medium

kita BERGABUNG...yeahhhhhh

Next trip to JEfi will be on 19hb April, IF ada yang berminat untuk tahu lebih lanjut tentang peluang bisnes LivYoung 

boleh olla Juju 
017-9330139

kita sembang-sembang, share-share

:D



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...