Pages

Thursday, August 27, 2015

30 days to go..whoaaaa!

Tak tahu macam mana nak start..How to start or Where to start ..
arghhhh whatever pun kene start jugak.. direct to the point lah senang kan.?

ai ada 30 days hari untuk hari ku bertukar status!! ya..gonna have my BIG day

macam tak percaya jer tapi tu lah hakikatnya..i'm still in mix feelings...haha undescribeable :p

Harap semua berjalan lancar..amin

Bukan tetiba je nak kahwin..cuma tak buat announcement sebab kami tak bertunang & 1 lagi nak bebetul confirm YA ..PASTI baru boleh buat announcement..haha ting tong tak abis cik juju neh!!!

so kepada semua kawan-kawan atau kenalan yang baru tahu, jangan kecik hati yea sebab saya dalam transition period untuk terima hakikat..al maklum la first time..tak tahu nak react camne..
nak cakap kang trasa macam awal sangat, so tunggu la dulu..pastu duk main ye ke dop ni....betul ke ni..haaa..cenggitu lah feelingnya.

Thanks to mama sebab boleh dikatakan tiap-tiap hari duk pot pet pot pet..haha
kalau tak rasanya tak gerak lagi pape..huhuu

Since kad raya eh salah..kad kahwin siap lepas raya ritu, bila tengok kad tu baru macam 
"Ok...aku dah nak kahwin...so kene cakap kat orang dah kene invite tamu ni" ...
kemain lagi nak buleh ke tuning into the rhythm..ada ke orang macam saya eh?

So baru sekarang ni la baru nak in2it orang kata..

Preparation for now 

1. Kad dah siap - tu pon super simple & ..insya allah proses pe'madohan' sedang & akan giat dijalankan dalam minggu ni until merdeka camtu (target nih)

2. Tadi dah beli paperbag untuk doorgift dekat megalace..kebetulan ada offer sampai 31/8 ni..so amik peluang terus!

Doorgift - partially settle 


Untuk orang mengenal belom settle 

3. Pelamin & Baju nikah + Sanding still on the way :p 
Tokey pelamin punya keja..iols tunggu je 

cuma tengah pikir tudung .. makcik ni nak pakai tudung camne tak tau.. huhu


duk rasa tudung mumu scarves dah jadi mangsa...ekekekeke

kasut/ heels untuk sanding pon belom settle ag..

kasut tokey pelamin ai kecik, tak muat...errrkkkk

4. Photographer - my kazen bobong settlekan even tak bayo ag depositnya..ngeh2..sabaq naaa


tengah pikir nak outdoor kat mana cantik ..photographer i ni jauh importnya dr key el..hahaha

5. Hantaran - almost done tinggal nak beli few items lagi
     
 For Her
    * Kain sembahyang & sejadah - belom
    * Handbeg & purse - belom
    * Al quran - belom
    

For Him
    * Kemeja
    * Sejadah & tasbih
    * Belt & Wallet
   
lebih kurang la kitaorang punya barang hantaran yang tak settle lagi + manisan & buah-buahan

cuma tengah pikir pasal nak hias par tu & kaler jugak




bila usya-usya mahai la weh nak tempah benda alah tu..huhuu..
upah lain + bunga-bunga & reben-reben tu asing plak..aiseeyyyy..roughly satu par tu dalam rm50++
gugur rambut mak cenggini tau T_T

serious lah kalau orang yang kretif dan inovatif ni boleh wat duit giler-giler tru hiasan-hiasan kawin ..macam i memang fail lah bab hias menghias ni. Keras tangan!!!

Sib baik jugak Allah bagi peluang ternampak kat kedai tadi ada pekerja dia tengah buat 1 par untuk kasut & handbeg..lawa & simple jer..no bunga-bunga...hahahha jimat babe!

i loikeeee lah bab jimat-jimat neh..hehe

Tadi pon beli 1 jer nak try..hahahha kalau menjadi boleh proceed..kalau tak..kene pikir cara lain plak.
sebenarnya  dah ada tukang nak menggubah tu..cuma koya nak wat sendiri dulu..huhuhu

6. Berangan ni nak buat candy buffet



tengah pikir items ape nak letak kat situ..
pastu tengah kiv jugak nak wat photobooth & tempat letak guestbook tu..hurmmmm

7. Wedding cake


haaa..ni pon berangan gak nak potong kek bagai...dah suggest few cakes tapi belom di'approve' oleh madam ..

antara yang disuggest : 
 --> kitkat choc cake layer cheese
--> red velvet
--> carrot cake

ke ada kek yang lain? me dah try tanya kat kedai pasal wedding cake ni..akak kat kedai tu cakap okei je nak potong kek ape..up to us.

tapi tulah..selagi madam tak approve, selagi tu takleh proceed...kene g usya lagi lah nampaknya!



potong ke selapis je aci tak? huhu


cenggini pon okei rasanya..ada cupcakes bebanyak boleh amik sorang satu..hikssss

8. Bunga telur - antie dah settlekan cuma tinggal yang tengah tu...mama kata yang ibu dan anak kat tengah tak beres lagi..hahaha macam ubat cap ibu & anak daaa 

9. Khemah + kerusi & meja dah diskas cuma belom finalize
 & Dj - not yet settle


10. Food SETTLE sebab katering sebelah rumah jer :D

hahaa..ada juga yang dah SETTLE even 1 pon jadi lah...buat ubat orang kata :p
sebulan ni sempat kot settle semua kot ..insya allah...Amin

Kepada semua kawan & kenalan semua, please save the date ya

*Majlis Kesyukuran (Me) : 26 Sept 2014 (Sabtu)*
                   
*Majlis Kesyukuran (Him) 27 Sept 2014 (Ahad)*

Jemputlah ke majlis kami yang sederhana ni kalau ada kelapangan & tiada aral melintang.

Doakan semua berjalan lancar deh...insya allah

Amin.

To one of my bff ..selamat pengantin baru E&E! lagi 3 hari kamuuuu..hahaha



p/s: sib baik ada kawan suggest suruh scan kad kawin kasi clear itu peta rumah..hehe
okei nanti boleh zasssss up dalam blog untuk rujukan uols yang memerlukan..

daa!


Love,

Cik Juju




Sunday, July 19, 2015

Raya2015

this is how i celebrated my RAYA2015

;)


Us & anak angkat mama :p
depa ni semua dari United States

tengah antara mimi & me tu Hope nama dia
Sebelah mama is Amanda & Kayla

Hope berasal dari South Carolina, Amanda dari North Carolina & Kayla dari Hawaii

derang ni datang sebab ada government program untuk ajar bahasa inggeris kat sekolah terpilih kat sini.

Hopefully boleh ke tempat derang one day!! wahhhh bestnyaaa :D


Hope & Amanda + Akim yang datang melawat mama




Salam 1 Malaysia..heeee


Hope & Amanda again bersama mama




:D

alhamdulillah mama dah beransur pulih. walaupun kadang pagi okei, petang tak bape ok
overall mama much much better since keluar hospital aritu.

Selasa ni ada appointment kat hospital.

Raya kali ni sangat-sangat sederhana & simple jer. 

Menu pon lontong & sate + nasi impit kuah kacang jer.

Kepada semua readers cikjujudotcom,

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin


Love,
Cik Juju

Saturday, July 18, 2015

Hampir Beraya di Hospital

Camna rasa beraya kat hospital? Seriously tak pernah terpikir pasal ni.
but since mama kene admitted dalam ward, so hati dah cuak sikit...beraya dalam ward dah la tahun ni!

here the chronology 
[ Jumaat ]

minggu terakhir ramadhan aritu mama tak berapa sihat. Start lepas berbuka magrib hari jumaat kepala mama pening & pusing katanya.

lepas urut & tuam dengan air panas, keluar angin-angin dalam badan. mama dalam keadaan bertahan. Nak gi klinik, doktor jega takde plak. Our family memang dengan Dr jega je selalunya.

[ Sabtu ]

Esoknya  abah bawa mama ke klinik Jega. our family doctor lah kiranya. Lepas balik makan ubat muntah. huhu...agak banyak kali jugak muntahnya.

Nak ke klinik lagi sekali petang tu, doktor dah balik. Lepas tu mama bertahan & boleh tido.
alhamdullilah petang nak berbuka tu mama okei sikit. boleh makan roti sekeping & minum noni alqurma. Paling seronok mama tak muntah.

[ Ahad ]

Keesokkan harinya, mama ke klinik jega lagi. Kali ni doc inject ubat kat mama. Alhamdullilah balik mama makin pulih. Tak muntah & tak pening dah.

[ Isnin ]

Alhamdullilah hari ni mama dah boleh berpuasa. Much much better from yesterday.
Siap buat kuah spagetti. Rajin sungguh la mama..takleh duk diam :p

[ Selasa ]

Pagi ni mama muntah balik lepas subuh. Jadi pagi mama ke klinik jega lagi sekali.
Balik dari Klinik, mama still muntah lagi, sampai sesak nafas.
Last-last, juju discuss dengan abah untuk bawa mama ke general hospital. At least doctors kat sana can do something rather stay at home.

Lepas call doc jega, dia pon cakap benda yang sama. mama kehilangan air banyak dalam badan sebab tu jadi sesak nafas.

Sampai di HPRZ, alhamdullilah sangat-sangat Allah permudahkan semua urusan. Boleh dikatakan cepat juga doctors & nurses attended mama.


masa kat emergency, mama tahan pening time ni. doc dah bagi ubat tahan muntah.

Mama masa ni masih pening tapi dah tak muntah. sebab doc kasi ubat tahan muntah. Lepas doc dignosed semua, suruh buat CT Scan.

Doctor yang rawat mama suspect mama ada 'undetectable stroke' sebab tu kene buat CT scan.
masa ni tekanan darah jadi tinggi - around 190-200
gula pon menjadi-jadi tinggi nya -20 reading! :'(

Petang tu dalam pukul 6 camtu, mama kene admitted. Doctor nak monitor progress mama.

maka berkampung lah saya kat ward.

petang tu dalam kalut-kalut, ni je sempat berbuka!

air mineral ni sebenarnya beli kat mama..tapi ai yang baham :p

 Cik Mimi kat umah masak bubur untuk mama. Around 9.30pm macam derang sampai hospital


daku yang dah sampai tahap kelaparan melampau pon tumpang sekaki. Sedap weh bubur ni..nyummmss!!

tambah lapar double sedapppppp..hikssss 

Malam tu boy tunggu mama & me balik rumah.

capek sudah diriku since pagi sampai malam.



[ Rabu ]

Mama still kat hospital. Sepanjang kat hospital mama tidur je. Alhamdullilah pening dah berkurang banyak & muntah memang tak dah. 

Agenda arini:
pagi settle anta tudung client..hehe sempat ag tu menyelit! Kang tak beraya customer den..heee

then pergi amik cik mimi since arini last class dia kat Giat Mara tu. Lepas tu pergi Hypermart kat Pengkalan Chepa jer...memang dah plan nak ke situ sebab nak avoid jem!!

Settle beli barang keperluan mama, actually pampers je & sedikit barang dapur. Me terus ke hospital balik.

Alhamdullilah arini mama dah ada selera makan, request mashed potato KFC. sebenarnya ai dah pergi kfc pukul 1 lebih tadi...tapi tutup lagi rupanya. Demi mama, puasa pon harung jelah...hiksss

since kfc start operasi pukul 3pm, petang tu mimi ditugaskan beli food.


mashed potato requested by mama.

Berbuka di hospital lagi hari ni, tapi dah upgrade banyak dari semalam..hehehe.
Cik Mimi belikan kepci ayam meletup tu untuk ai berbuka..sedap jugak :D

Malam tu antie dah sampai from KL. dalam pukul 10 lebih rombongan cik kiah depa sampai hospital.
mama pon baru bangun untuk makan food & ubat skali. Kalau tak tido jer..effect ubat rasanya.
Again boy nak tunggu mama. so me balik lepas beli food untuk dia nak bersahur karang.

[ Khamis ]

Sehari sebelom raya. Dah redha sebenarnya if beraya kat hospital pon, asalkan mama boleh rest secukupnya & kembali pulih macam biasa.

pukul 10 lebih pagi mama wassap cakap dah boleh discharge. Tunggu discharge note jer.

so me terus bersiap & ke hospital settle kan urusan mama 

Service kat GH not bad at all. Pergi kat Unit hasil pon kejap je. Then gi amik ubat kat bangunan baru HPRZ tu. tak lama pon menunggu. Dah la sejuk dalam tu. best betul lah!!!

dalam pukul 12 noon semua settle :D

nyaris sudaaaa nak kene beraya kat hospital...huhuhu

[ Jumaat ]

Selamat hari Raya !

alhamdullilah mama ok..cuma takleh gerak banyak. boleh makan & ada sikit-sikit pening 

Ya Allah...berikanlah kesembuhan sepenuhnya kepada mama ku seperti sedia kala. amin


Pengalaman berbuka di hospital. First time kot! 

Pengalaman Beraya di hospital belom ada..huhu..nyaris jer baru :/

Kalau uols ada pengalaman, boleh share :)
pengalaman kan..bukan semua orang dapat pengalaman yang sama


Love
Cik Juju


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...