Sunday, March 1, 2015

I need Marine Essence bila Cuaca Panas Melanda

Musim sejuk dah berlalu & sekarang cuaca memang panas sangattttttt!

keluar rumah kejap pon rasa berpinar mata, apa lagi kalau time tengah hari...memang mengecil je mata ai menahan perit matahari

Kesan kesihatan disebabkan cuaca panas melampau termasuk :

*Heat Fatigue/Exhaustion - Keletihan/ Kepenatan akibat panas

Heat Syncope - Pitam/Pengsan sebab panas sangat

Heat Cramps - Kekejangan akibat panas

Heat Stroke - Strok akibat panas melampau


For me selalu rasa Heat Fatigue kot
* selalu mengalaminya...sampai umah jer terasa badan letih tak larat...huhu

Solution dia : pi mandi & harus pakai sabun Marine Essence
bau harum Marine Essence boleh hilangkan stress ..ala-ala macam aromaterapi gitewwww

Musim-musim panas ni, for sensitive skin like me memang kene amik extra care, kalau tak mesti naik ruam or gatal-gatal especially kat kawasan yang terdedah kat matahari


my hand..oh no..!! once upon a time dulu my hands jadi macam tu :'(

doktor cakap my skin sensitive dengan cuaca...panas sangat tak boleh, sejuk sangat pon tak boleh

so true...bila panas or sejuk sangat, maka naik la bintik-bintik merah, gatal plak tu..huhu

*
*
*

Meh nak belanje uols Testimoni Marine Essence elok untuk kulit sensitif






Namun, cuaca panas yang teramat boleh lead to Heat Stroke tau


Viral dalam group whatsapp yang ada pelajar sekolah yang meninggal selepas bersukan. Bedah siasat doktor mengesahkan pelajar berkenaan kena serangan strok haba. 

Dalam entry ni, juju share serba sedikit tentang Strok Haba 

Apakah Strok Haba?

Strok Haba atau Heat Strok ialah sejenis penyakit suhu panas luar biasa iaitu melebihi 40.5 darjah celcius. Ia boleh mengancam nyawa kerana suhu badan yang melampau tinggi boleh mengakibatkan kegagalan organ badan berfungsi dengan baik.








Some tips sebagai langkah berjaga-jaga ketika cuaca panas ni dengan :
  • Minum air putih mengikut keperluan badan kita. Every 25kg = 1L air.  Selain air putih, jus buah-buahan pon boleh. For me, nak senang bancuh BV Alfalfa dalam air..then minum selain blend jus buah-buahan
  • Minum isotonik atau air kelapa untuk replace mineral yang hilang dari badan
  • Kerap mandi & of course gunakan sabun Marine Essence
  • Pakai pakaian yang serap peluh & kaler cerah. Elak pakai kaler gelap macam hitam sebab serap haba banyak 
  • Kurangkan aktiviti outdoor.
  • Guna payung :D 

Cuaca panas memang lumrah di Malaysia sebab kita dekat dengan Garisan Khatulistiwa, so everybody take care ya!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...