Friday, March 6, 2015

Kurus : Antara Impian & Realitinya

Assalamualaikum, Salam Kurus semua...ewahhhh :D

Rasanya 99.9% kot berimpian untuk Kurus & of course la ai termasuk jugak..cuma tak kesampaian je lagi :p

Masih berusaha neh

Impian untuk kurus ni seingatnya dari zaman sejak lahir kot..Cuma realitinya belom kesampaian sepenuhnya

             

Definisi Kurus for me ialah mencapai normal BMI, normal Fat % Lean Muscle yang berpatutan..


so it's not only merujuk kepada weight semata tau.



Zaman kekurusan ciked..time ni consistent pakai Premium Beautiful Corset, makan around 1700 calories & workout

result memang superb!!! Turun dalam 15kg dalam 3 bulan..almost 1kg per week & yet  i still makan nasi =)


Sebenarnya bukan susah nak kurus ni...tapi bukan senang jugak...tak kena cara memang tak turun nya. Makin naik lagi ada...Oh No..!!!

Kenapa iols nak kurus?

1. Sebab usia dah masuk angka 3+ 
Bila dah masuk 3 series ni, kesedaran untuk nak sihat tu makin meningkat...yelah asyik dengar cerita orang ni kene kencing manis, darah tinggi, gout, bla-bla ...macam-macam penyakit DI USIA MUDA...nauzubillah.. Orang dulu-dulu dekat warga emas baru nak ada penyakit, tapi sekarang lain dah...takut kang tak sempat umo 40an macam-macam penyakit mai....risauuuuuu...taknak..mintak jauh ler

So, for me Prevention is Better than Cure! Nak kurus sebab nak SIHAT

2. Rasa nak jugak sekali dalam seumur hidup ni nak rasa camner la capai berat ideal
seperti diceritakan di atas, i ni berat bertambah seiring usia...agak-agak kalau buat graf tu...camni haaa



3. Nak beli baju lawa-lawa senang sket

Plussize ni susah nak cari baju lawa-lawa...Limited pastu harga pon mahal compare yang normal size.
hurmm .. Order baju online memang tak laaa...huhu...

4. Nak feel more confident

Feeling tak konfiden since small until now pon ada, cuma skang dah eliminate sikit-sikit.
Tak pernah pon ada kebaya tau..huhu..siyes tak confident nak pakai...since ada Premium Beautiful corset rasa confident sikit dalam berfesyen..berani lah nak sarung baju kurung moden, boleh beli baju siap kat kedai..



Paling-paling utama to be healthy :D






Some simple tips to follow :D








It is not easy

BUT 

it's going to worth it

Kerana diri kita sangat berharga



To all friends out there yang in mission nak turunkan berat badan, tapi agak tersasar macam ai jugak lah..hihi

Don't worry ..Just make a U turn, kembali ke pangkal jalan

or ke daratan semula

no worries


just find the reasons WHY...then just go for it!!



gambatte~

saya doakan semua yang baca entry ni kurus & sihat sokmo ..peace yo!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...