Pages

Sunday, July 19, 2015

Raya2015

this is how i celebrated my RAYA2015

;)


Us & anak angkat mama :p
depa ni semua dari United States

tengah antara mimi & me tu Hope nama dia
Sebelah mama is Amanda & Kayla

Hope berasal dari South Carolina, Amanda dari North Carolina & Kayla dari Hawaii

derang ni datang sebab ada government program untuk ajar bahasa inggeris kat sekolah terpilih kat sini.

Hopefully boleh ke tempat derang one day!! wahhhh bestnyaaa :D


Hope & Amanda + Akim yang datang melawat mama




Salam 1 Malaysia..heeee


Hope & Amanda again bersama mama




:D

alhamdulillah mama dah beransur pulih. walaupun kadang pagi okei, petang tak bape ok
overall mama much much better since keluar hospital aritu.

Selasa ni ada appointment kat hospital.

Raya kali ni sangat-sangat sederhana & simple jer. 

Menu pon lontong & sate + nasi impit kuah kacang jer.

Kepada semua readers cikjujudotcom,

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin


Love,
Cik Juju

Saturday, July 18, 2015

Hampir Beraya di Hospital

Camna rasa beraya kat hospital? Seriously tak pernah terpikir pasal ni.
but since mama kene admitted dalam ward, so hati dah cuak sikit...beraya dalam ward dah la tahun ni!

here the chronology 
[ Jumaat ]

minggu terakhir ramadhan aritu mama tak berapa sihat. Start lepas berbuka magrib hari jumaat kepala mama pening & pusing katanya.

lepas urut & tuam dengan air panas, keluar angin-angin dalam badan. mama dalam keadaan bertahan. Nak gi klinik, doktor jega takde plak. Our family memang dengan Dr jega je selalunya.

[ Sabtu ]

Esoknya  abah bawa mama ke klinik Jega. our family doctor lah kiranya. Lepas balik makan ubat muntah. huhu...agak banyak kali jugak muntahnya.

Nak ke klinik lagi sekali petang tu, doktor dah balik. Lepas tu mama bertahan & boleh tido.
alhamdullilah petang nak berbuka tu mama okei sikit. boleh makan roti sekeping & minum noni alqurma. Paling seronok mama tak muntah.

[ Ahad ]

Keesokkan harinya, mama ke klinik jega lagi. Kali ni doc inject ubat kat mama. Alhamdullilah balik mama makin pulih. Tak muntah & tak pening dah.

[ Isnin ]

Alhamdullilah hari ni mama dah boleh berpuasa. Much much better from yesterday.
Siap buat kuah spagetti. Rajin sungguh la mama..takleh duk diam :p

[ Selasa ]

Pagi ni mama muntah balik lepas subuh. Jadi pagi mama ke klinik jega lagi sekali.
Balik dari Klinik, mama still muntah lagi, sampai sesak nafas.
Last-last, juju discuss dengan abah untuk bawa mama ke general hospital. At least doctors kat sana can do something rather stay at home.

Lepas call doc jega, dia pon cakap benda yang sama. mama kehilangan air banyak dalam badan sebab tu jadi sesak nafas.

Sampai di HPRZ, alhamdullilah sangat-sangat Allah permudahkan semua urusan. Boleh dikatakan cepat juga doctors & nurses attended mama.


masa kat emergency, mama tahan pening time ni. doc dah bagi ubat tahan muntah.

Mama masa ni masih pening tapi dah tak muntah. sebab doc kasi ubat tahan muntah. Lepas doc dignosed semua, suruh buat CT Scan.

Doctor yang rawat mama suspect mama ada 'undetectable stroke' sebab tu kene buat CT scan.
masa ni tekanan darah jadi tinggi - around 190-200
gula pon menjadi-jadi tinggi nya -20 reading! :'(

Petang tu dalam pukul 6 camtu, mama kene admitted. Doctor nak monitor progress mama.

maka berkampung lah saya kat ward.

petang tu dalam kalut-kalut, ni je sempat berbuka!

air mineral ni sebenarnya beli kat mama..tapi ai yang baham :p

 Cik Mimi kat umah masak bubur untuk mama. Around 9.30pm macam derang sampai hospital


daku yang dah sampai tahap kelaparan melampau pon tumpang sekaki. Sedap weh bubur ni..nyummmss!!

tambah lapar double sedapppppp..hikssss 

Malam tu boy tunggu mama & me balik rumah.

capek sudah diriku since pagi sampai malam.



[ Rabu ]

Mama still kat hospital. Sepanjang kat hospital mama tidur je. Alhamdullilah pening dah berkurang banyak & muntah memang tak dah. 

Agenda arini:
pagi settle anta tudung client..hehe sempat ag tu menyelit! Kang tak beraya customer den..heee

then pergi amik cik mimi since arini last class dia kat Giat Mara tu. Lepas tu pergi Hypermart kat Pengkalan Chepa jer...memang dah plan nak ke situ sebab nak avoid jem!!

Settle beli barang keperluan mama, actually pampers je & sedikit barang dapur. Me terus ke hospital balik.

Alhamdullilah arini mama dah ada selera makan, request mashed potato KFC. sebenarnya ai dah pergi kfc pukul 1 lebih tadi...tapi tutup lagi rupanya. Demi mama, puasa pon harung jelah...hiksss

since kfc start operasi pukul 3pm, petang tu mimi ditugaskan beli food.


mashed potato requested by mama.

Berbuka di hospital lagi hari ni, tapi dah upgrade banyak dari semalam..hehehe.
Cik Mimi belikan kepci ayam meletup tu untuk ai berbuka..sedap jugak :D

Malam tu antie dah sampai from KL. dalam pukul 10 lebih rombongan cik kiah depa sampai hospital.
mama pon baru bangun untuk makan food & ubat skali. Kalau tak tido jer..effect ubat rasanya.
Again boy nak tunggu mama. so me balik lepas beli food untuk dia nak bersahur karang.

[ Khamis ]

Sehari sebelom raya. Dah redha sebenarnya if beraya kat hospital pon, asalkan mama boleh rest secukupnya & kembali pulih macam biasa.

pukul 10 lebih pagi mama wassap cakap dah boleh discharge. Tunggu discharge note jer.

so me terus bersiap & ke hospital settle kan urusan mama 

Service kat GH not bad at all. Pergi kat Unit hasil pon kejap je. Then gi amik ubat kat bangunan baru HPRZ tu. tak lama pon menunggu. Dah la sejuk dalam tu. best betul lah!!!

dalam pukul 12 noon semua settle :D

nyaris sudaaaa nak kene beraya kat hospital...huhuhu

[ Jumaat ]

Selamat hari Raya !

alhamdullilah mama ok..cuma takleh gerak banyak. boleh makan & ada sikit-sikit pening 

Ya Allah...berikanlah kesembuhan sepenuhnya kepada mama ku seperti sedia kala. amin


Pengalaman berbuka di hospital. First time kot! 

Pengalaman Beraya di hospital belom ada..huhu..nyaris jer baru :/

Kalau uols ada pengalaman, boleh share :)
pengalaman kan..bukan semua orang dapat pengalaman yang sama


Love
Cik Juju


Sunday, July 12, 2015

The Giant Tumbler

Rasanya since awal ramadhan aritu kota bharu macam dilanda satu fenomena baru iaitu :

"The Giant Tumbler"

boleh dikatakan kebanyakkan pakcik-pakcik, kakak-kakak yang jual air letak dalam bekas giant ni.

memula tak amik port pon, until my neighbor c.ngah mintak tolong IF juju pergi pasar ramadhan, tolong beli.

nak jadi cerita aritu masa on the way nak g zumba kat bodypower, ternampak la bekas ni kat tepi jalan je. dah decide nak singgah beli untuk c.ngah

sekali tak dapat contact dia, me pon beli jerlah 2

satu pas, satu BN eh bukan
satu hijau, satu kaler biru :p



yang ni juju beli air kelapa 

kalau beli air kelapa jer RM3
beli sekali dengan Giant Tumbler ni RM5

of course la beli dengan tumbler kan..hehehe
then c.ngah cakap dia dah ada. so both are mine!!

hehe

yang kaler pink ni masa g kat pade bas.


comel je pink kan :D


muka Hello Kitty siap..hehehehe

ingat nak cari yang macam Giant Tumbler yang biru & hijau tu. 
bentuk macam mug tapi susah nak jumpa yang kaler pink. 

Actually best minum dengan Giant Tumbler ni tau. First dia tahan sejuk. Kalau kita letak ais, dia tak cepat cair. so sedaplah minum time berbuka...sejuk-sejuk..nyaman gitewww.

Lagi satu senang nak monitor water intake. 1 giant tumbler ni dalam 1L camtu. 
jadi untuk bulan puasa ni, memang minum dalam ni jer, untuk pastikan air putih cukup.

Tahukah uols camne nak tahu berapa Liter badan kita perlukan?
setiap individu berbeza liter dia tau!

bukan sekadar minum 8 gelas air je..huhu

Formula air yang mencukupi ialah 1L untuk setiap 25kg

1L = 25kg

kalau berat Che Ta 50kg, jadi Che Ta kene minum 2Liter setiap hari.

lagi banyak berat badan, lagi bertambah la Liter yang kene minum

*Che Ta ada contoh semata-mata*

air yang mencukupi sangat sangat & sangat penting terutama untuk turunkan berat badan.

jangan belasah minum air manis dalam tumbler ni sudah!!! cukup sebulan beraya kat hospital la kang...waaaaa!

makin lama makin syiok plak minum dalam Giant Tumbler ni. siap ada straw..kemain fefeeling macam kat kedai :p

so kalau ada kids kat umah sure suka sangat kan..hehehe

Kretip betul derang yang menjual ni :)
new trend sekarang di kota bharu

beli air dalam Giant Tumbler. & giant tumbler boleh recycle guna lagi selagi tak pecah
:D

tu jer nak cerita pasal The Giant Tumbler, 
My water monitor device buat masa ni :)

Kalau uols pon ada this Giant Tumbler, lets share kaler yang uols dapat.
so far memang 3 kaler ni jer.

still looking for pink yang ada tangkai tepi like blue & green colour tu. Harap jumpalah sebelom abis ramadhan ni.

daa~

Love,
Cik Juju

P/S: pastikan uols monitor intake air sehari-hari. Nak tahu cukup air ke tak?
boleh check kaler urine. kalau urine jernih = air mencukupi

if other than that u tak cukup air dalam badan. please do something!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...